$left
$middle

Rickard Nilsson och Joanna Harty öppnar restaurang Novell på Stadsbiblioteket.

2 april öppnar restaurang Novell på Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket har stått utan restaurang sedan hösten 2022. Men efter påsk öppnar äntligen nya restaurangen Novell. Bakom satsningen står de erfarna krögarna Joanna Harty och Rickard Nilsson.

Väntan har varit lång och intresset för vilken sorts restaurang, och framför allt när den ska öppna, har varit enormt stort. Nu äntligen öppnar restaurang Novell på Stadsbiblioteket. Efter att upphandlingen med ny restauratör till Stadsbiblioteket slutförts under hösten står det klart att Joanna Harty och Rickard Nilsson blir de som driver restaurang på Stadsbiblioteket. Joanna och Rickard har stor erfarenhet från branschen och driver flera andra restauranger i staden.

Att de nu öppnar restaurang på Stadsbiblioteket är ingen slump. De har båda ett långt och varmt förhållande till biblioteket.

– Vi tycker att biblioteket är ett fantastiskt ställe som erbjuder massor av aktiviteter och möjligheter för alla. När vi gick på universitetet pluggade vi där, när barnen var små besökte vi sagostunder och lånade böcker, berättar Rickard.

Numera är det framför allt författarkvällarna som drar till sig deras intresse. Det är just kvällarna på Författarscenen som gjort att de fått upp ögonen för möjligheten att öppna restaurang på just Stadsbiblioteket. Planer finns redan för hur restaurangen ska spegla verksamheten.

– Under en spansk författarkväll kan vi exempelvis erbjuda tapas och sangria. Vi funderar även på att ha bokbruncher där man efter att man lånat en bok eller läst dagens tidning får en god brunch, säger Joanna.

Det finns planer på andra aktiviteter som paret vill genomföra – som litteraturquiz och middagar med tema kopplat till en bok. Som inbiten brädspelare är Rickard också sugen på att erbjuda brädspelskvällar, både för nybörjare och erfarna, samt att bjuda in schack-, go-, och andra spelföreningar.

Varmt och mysigt med brett utbud

Novell kommer att ha ett caféutbud med mackor, sallader, varm mat, kakor och bakverk under hela dagen, och följa bibliotekets öppettider. På morgonen är tanken att de ska erbjuda olika frukostkit. Luncherna kommer att bestå av tre olika rätter som byts ut varje vecka. I utbudet kommer det även ingå glass i olika former och alkoholhaltiga drycker som vin och öl.

Atmosfären i lokalen tänker de göra mer inbjudande och avkopplande.

– Vi kommer att bygga om och göra lokalen mysigare och varmare. Vi ser gärna att Novell blir en plats för alla, ett ställe som bjuder in till att sitta ner och börja läsa sin nylånade bok sittandes i en skön fåtölj med en kopp te, säger Joanna.

– Och en plats att ta en paus från jobbet eller studerandet och samtidigt njuta av en god lunch. Eller varför inte träffas efter en författarkväll och diskutera sin upplevelse och sina intryck med gamla och nya vänner, lägger Rickard till.

På tisdag, den 2 april öppnas portarna till restaurang Novell för första gången. Joanna och Rickard hälsar alla välkomna.

sv